Wednesday, June 9, 2010

Care este temperatura optimă în "camera cu servere" sau "centrul de date"?

Cu ceva timp în urmă am instalat un sistem de răcire pentru o cameră cu servere (server room) - că nu pot să fiu pompos și să-i zic "centrul de date" (data center), e prea mic...
După ce l-am instalat, a intervenit momentul ăla cu "ăăăăă...mmm..." în care care am stat și m-am scărpinat în cap, gândindu-mă la ce temperatură să setez răcirea în cameră, pentru a face un balans între consumul de energie electrică și o temperatură optimă pentru serverele din rack.
Și mi-am data seama că habar nu am care ar putea fi temperatura optimă pentru echipamente IT.
Așa că m-am apucat să-l întreb pe prietenul Google, care-i treaba cu temperatura în data center. Am aflat cu ocazia asta că există o organizație tehnică non-profit, specializată pe tehnologii de răcire, numită "American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers", sau ASHRAE, cu site-ul la: http://www.ashrae.org/.

"Din vorbă în vorbă" am aflat că în această organizație există Comitetul Tehnic 9.9 (ASHRAE Technical Committee TC 9.9) care se ocupă cu "Mission Critical Facilities, Technology Spaces, & Electronic Equipment / Systems" și care poate fi vizitat la adresa:  http://www.tc99.ashraetcs.org
Adică acești neni se ocupă cu tot ce ține de mediul de lucru pentru IT, Telecom, etc., ei stabilesc moduri de lucru, stabilesc standarde, fac recomandări, scriu cărți, bla, bla, bla.

ASHRAE a împărțit echipamentele IT&C în mai multe clase în funcție de modul lor de utilizare:


OK, serverele noastre se încadrează în Clasa 1 & 2, iar recomandările ASHRAE pentru cele 4 clase sunt:


Deci gama de temperaturi permisă pentru Clasa 1 e 15 - 32 C iar cea recomandată e 20 - 25 C. Dar am descoperit că valorile astea erau valabile din 2004, până în 2008, când, ca urmare a crizei economice și acțiunii unor mari deținători de data centere (cum ar fi Google, Microsoft, etc.) de a experimenta cu creșteri ale temperaturii în ideea de a vedea dacă se pot face economii, ASHRAE a decis că este nevoie de o modificare a "standardului" și a emis în 2008 o nouă recomandare:

- gama recomandată a temperaturii pentru Clasa 1 va fi 18 - 27 C.
- gama recomandată a umidității pentru Clasa 1 va fi 5,5 - 15 și va fi dată în Dew Point (punctul de rouă), și nu în RH - Relative Humidity (Umiditate relativă) ca înainte.

Acum, întrebarea ar fi, care-i diferența dintre gama de temperaturi permisă și cea recomandată? Se pare că  gama de temperaturi permisă poate fi folosită, echipamentele vor funcționa bine, dar pe riscul tău, pentru că statistic duce la un număr mai mare de defecte decât gama de temperaturi recomandate.

Iată și un grafic foarte frumos, cu diferențele între recomandările vechi și cele noi, suprapuse pe plaja de temperaturi permise de majoritatea fabricanților de echipamente IT&C:

După cum se poate vedea, plaja de temperaturi permisă de fabricanți e mult mai largă chiar decât plaja permisă de ASHRAE, dar nu știu cât de benefic e pentru un server în a-l utiliza la temperaturi de peste 30 de grade Celsius timp de 3-4 ani de zile, cât e "viața în rack" a unui server...

În final, am făcut media la recomandarea ultimei versiuni ASHRAE, din 2008 și mi-a ieșit: 22 C, pe care am și setat-o!

No comments:

Post a Comment