Friday, August 5, 2011

Chestii care trebuiesc rezolvate în Windows Phone 7

Lista reprezintă probleme ale versiunii 7.0.7392.0 (NoDo, Feb 2011) cu update-ul minor pentru certificate digitale, deci pre-Mango (7.10.7720.0). Nu există indicii că vor fi rezolvate în Mango - cu excepția multitasking-ului și calendarelor multiple.

Esențiale:
 1. În istoricul apelurilor (calls history) nu apare și durata apelului.
 2. Dacă în contacte nu ai persoana care te-a apelat și apoi o adaugi în lista de contacte, în istoricul apelurilor nu apare numele persoanei, rămâne în continuare numărul (unknown contact). Dar dacă adaugi din istoricul apelurilor numărul necunoscut la un contact deja existent sau creezi un contact nou atunci istoricul apelurilor va fi actualizat. În cazul SMS-urilor, contactele sunt recitite și apare expeditorul dacă între timp există contactul în agendă.
 3. Volumul nu are decât 2 "canale": unul pentru nivelul sunetului în timpul unui apel (de la 1-10 trepte), iar celălalt este general (de la 1-30 trepte), pentru toate tipurile de sunet, inclusiv pentru sunetul de apel, ceea ce înseamnă că dacă ai ascultat muzică la un nivel mai mic, telefonul va suna la același nivel mic, ceea ce duce de obicei la pierderea apelurilor sau a unui SMS/email... Nu mai spun, că la nivelul 30 click-urile de feedback de la tastatura virtuală sunt foarte enervante!
 4. Meniurile de operator - USSD Menu - (cam cum e la Vodafone *100#), care generează meniuri la care trebuie să răspunzi cu o tastă numerică (apoi primești un submeniu, ș.a.m.d.) nu funcționează pe WP7, din cauză că meniul apare modal și tastatura virtuală e inacesibilă.
 5. Alarmele sunt prea scurte, sau mai bine zis, nu sunt repetate. Să le fi repetat de 2-3 ori ar fi fost excelent. Alarmele sunt redate doar o singură dată, după care ai doar un interval scurt de timp până să alegi dacă o mai lași (snooze) sau o anulezi. După aia trebuie să deblochezi telefonul ca să mai ai acces la alarme.
 6. Intervalul de prelungire a unei alarme (snooze) este de doar 5 minute, când ar fi trebuit să fie configurabil. Se pare că setarea vine odată cu Mango.
 7. Alertele din calendar sunt și ele redate doar 1 dată și sunt extrem de puțin insistente. Dacă nu ești lângă telefon când sunt redate alertele o să le cam pierzi..., pentru că nu o să le mai vezi decât dacă deblochezi telefonul... Ecranul se închide la câteva secunde după ce are loc alerta. Dacă nu ai auzit alerta de prima oară ea este repetată abia după 5 minute...
 8. Încărcarea bateriei cu telefonul conectat la PC nu are loc - bateria se descarcă încet-încet. Mi s-a întâmplat o singură dată, pare să fie un bug.
Enervante:
 1. Nu știi exact ce conexiune folosește telefonul la un moment dat, 3G sau Wi-Fi. Am experimentat aseară această problema, când m-am conectat la un AP Wi-Fi care era Open, dar de fapt era rezervat clienților RDS, eu aveam Internet și credeam că folosesc Wi-Fi, când de fapt eram pe 3G, pentru că traficul pe Wi-Fi se oprea într-un proxy, care cerea autentificare. Ca să poți fi sigur că folosești Wi-Fi trebuie să dezactivezi manual conexiunea de date 3G, din Settings - cellular - Data connection - Off. 
 2. Nu poți activa/dezactiva ușor o conexiune, totul se face din Settings. Preferam să am acces la conexiuni din Status Bar, cum se face la Android.
 3. Se pare că telefonul folosește conexiunea 3G chiar dacă ai o conexiune Wi-Fi activă - comportamentul ăsta e (aparent) inconsistent și pare să iasă la iveală când telefonul iese din stand-by, deși are o conexiune Wi-Fi trece foarte ușor pe 3G - manualul spune că telefonul în mod implicit preferă Wi-Fi față de 3G - deci e o problemă undeva, mulți reclamă această problemă, sper să se rezolve. Dar telefonul NU trece automat pe 3G dacă este conectat la PC, Wi-Fi-ul este disponibil și telefonul se "trezește" din stand-by. Deci se pare că dacă telefonul e pe baterie și intră în stand-by Wi-Fi-ul este dezactivat și la trezire rămâi doar pe 3G. Nasol. Am constatat că lucrurile nu stau chiar așa de rău. Când telefonul iese din stand-by el începe se caute o rețea Wi-Fi și dacă o știe deja se va conecta la ea. Chestia e că acest proces nu e instantaneu și tu între timp deja ai deschis IE-ul sau vreo altă aplicație, care deja s-a conectat la net prin 3G. La Android (Samsung Galaxy Mini) am întâlnit o problemă oarecum similară - telefonul uita de conexiunea 3G și fără un reset la valorile din fabrică nu o mai puteai folosi...
 4. Nu poți folosi telefonul ca unitate de stocare USB.
 5. Nu are Task Manager. Nu că ar avea mare nevoie - nu s-a blocat și nici nu pare să-l deranjeze prea multe aplicații "frozen" în fundal (multitasking-ul vine cu Mango).
 6. Tastatura (sau mai bine zis interfața grafică) nu are posibilitatea de a muta cursorul stânga-dreapta atunci când scrii - trebuie să o faci tu cu degetul și până nimerești locul ăla exact "trece baba cu colacii" și ieșeai mai "ieftin" dacă scriai totul de la 0... - am aflat mai târziu cum aduci cursorul de selecție în câmpul pe care vrei să-l editezi - apeși și ții apăsat până apare cursorul.
 7. Conectarea și deconectarea unui accesoriu Bluetooth, cum ar fi o cască, nu produce nici un feedback din partea telefonului. Un beep ar fi fost suficient, să știi că s-a conectat sau că ai pierdut legătura cu casca.
 8. Calendarul nu calculează și nu afișează vârsta persoanei pe care ai introdus-o ca eveniment de tip aniversare/zi de naștere.
 9. În fapt, calendarul principal nici nu suportă tipuri de evenimente, ci toate sunt generice, pentru a le diferenția trebuie să creezi mai multe calendare, de exemplu un calendar de zile de naștere, care se va popula automat cu zilele de naștere ale persoanelor pe care le ai în lista de contacte - dacă ai setată ziua de naștere, firește... Chestia este că NoDo nu suportă mai multe calendare per cont, deci trebuie să-l aștept pe Mango...
 10. Dacă cauți ceva în Marketplace, primești doar o listă de iconuri, nume și tipuri. E la mintea cocoșului că e prea puțin și ar fi trebuit să afișeze măcar clasificarea (rating), dacă e plătită sau gratuită sau să ofere posibilitatea de sortare după rating, preț sau nume.
 11. Nu suportă Bluetooth Serial Port Profile și rSAP. Profilele Bluetooth suportate de WP7 sunt aici.
Limitări:
 1. Dacă ați adăugat în telefon un cont Google și aveți un contact cu multe telefoane, o parte din ele nu vor fi afișate de telefon dacă tipul numerelor (Home, Mobile, Work, etc.) este multiplicat de mai mult de 2 ori. Deci dacă setați la un contact 3 numere tip Work, vor fi vizibile doar 2. Și la alte combinații se întâmplă la fel. Trebuie să diversificați tipurile, dacă vreți să le afișați pe toate, chiar dacă tipul nu are nici o legătură cu numărul respectiv...
 2. Nu ai acces decât la un singur calendar (cel principal) pe un cont Google, în Mango (7.10.7720.0) vor putea fi accesate multiple calendare doar pe conturi Windows Live și Exchange.

No comments:

Post a Comment