Wednesday, January 15, 2014

Impresii Windows Phone 8 Update 3 (aka GDR3)

Cum azi am mi-am actualizat telefonul la GDR3, fără Lumia Black (vezi aici detaliile), am tot explorat noile facilități oferite de GDR3, încercând să validez (sau nu) lista de modificări cunoscute a fi introduse de către GDR3 - vezi aici lista întreținută de mine.

Lipsesc 2 chestii de care s-a vorbit că ar fi fost incluse:
  1. Silent NFC - adică interacțiunea cu alte dispozitive NFC să se facă fără un dialog de confirmare - poate că se va rezolva în WP 8.1 (aka Blue)..., cine știe...
  2. Posibilitatea de a atașa și altceva decât fotografii din clientul de e-mail integrat (Outlook Mobile sau cum i-o zice...) - deocamdată asta se poate face acum doar din afara lui Outlook...
În rest, toate lucrurile par la locul lor, așa cum s-a tot vehiculat.

Ceea ce pe mine mă dispera la WP8 a fost modul în care interacționai cu serviciul Tellme (sau Speech Recognition Service) prin intermediul dispozitivelor Bluetooth, car kit-uri sau căști, nu contează.

Ce se întâmpla..., în momentul când primeai un mesaj, auzeai ding-ul notificării de tip toast, apoi Tellme ar fi trebuit să deschidă comunicarea cu mașina sau cu căștile Bluetooth și să-ți ceară voie să-ți citească mesajul.
Dar asta nu se întâmpla, pentru că comunicația Bluetooth nu avea loc decât târziu, când deja Tellme era pe la finalul cererii, cum vedea că tu nu spui nimic (firesc de altfel, pentru că nici nu auzeai nimic...) mai spunea încă o dată cererea de interacțiune, abia atunci putea să-ți dai seama cine era expeditorul și decideai ce să faci, citești, ignori, bla, bla, bla.

Exact la fel se întâmpla și când tu doreai să interacționezi cu Tellme, deschideai comunicația cu telefonul, dar nu auzeai ding-dong-ul care îți indica că Tellme te ascultă, trebuia să ghicești tu când poți vorbi, dacă începeai prea repede nu te înțelegea, prea târziu te refuza sau nu apuca Tellme să audă nimic. Era foarte frustant...

Chestia asta a apărut fix cu WP8, încă de la RTM și nu a fost rezolvată nici cu GDR1 (aka Portico), nici cu GDR2... În WP7.x Tellme funcționa perfect! Cu exact aceiași cască Bluetooth! Deci partea de voce din implementarea Bluetooth a lui WP8 a fost mizerabilă din start. Toți se plângeau de ea!

O altă problemă pe care am observat-o, legată tot de Tellme prin Bluetooth, când primeai un mesaj și Tellme începea procedurile de a-l citi către casca Bluetooth și în timpul ăsta tu erai în Messaging Hub și citeai pe acolo, butoanele hardware nu mai răspundeau la atingeri, practic nu mai puteai interacționa cu telefonul decât prin atingerea ecranului... Până când Tellme nu termina el ce avea el de făcut (adică observa că ai citit mesajul sau nu mai este nevoie să-ți citească el), butoanele rămâneau blocate, apoi își reveneau, în timpul ăsta tot auzeai în casca Bluetooth păcăniturile fine de deschidere/închidere a conexiunii Bluetooth, semn că Tellme se tot lupta cu Bluetooth-ul...

În fine, odată cu GDR3 s-a anunțat că s-a lucrat intens la implementarea Bluetooth din WP8 versus car-kit-uri și căști și azi am testat un pic comportamentul Tellme prin vechea mea cască Nokia BH-216.

Când am văzut în Setting - bluetooth că au introdus o altă metodă de conectare în cazul în care sunt probleme (“Connect in a different way to use Speech with Bluetooth in my car”), am crezut că "asta e", o bifez și gata, se rezolvă...Inițial am crezut că problemele s-au rezolvat, dar după mai multe experimente am observat că:
  1. Întârzierea deschiderii conexiunii Bluetooth de către Tellme încă există și are aceiași variabilitate ca și înainte, în speță, dacă conexiunea Bluetooth e "proaspătă" (sau e a 2-a oară când încerci) atunci auzi tot prompt-ul Tellme, dacă Bluetooth-ul nu a mai fost folosit de ceva timp (dispozitivul Bluetooth conectat, dar în așteptare) atunci există șanse foarte mari ca să nu auzi decât finalul prompt-ului.
  2. Blocarea tastelor hardware în timpul prompt-ului și a citirilor făcute de Tellme pare să se fi diminuat (am mai surprins un blocaj foarte scurt), dar nu mă pot pronunța definitiv, încă mai experimentez.
Rămâne de văzut dacă Lumia Black, care aduce cu el Bluetooth 4.0 Low Energy (aka Bluetooth Smart) va rezolva aceste probleme, deși nu cred.

Completare 20-01-2014 - problema #2 nu s-a rezolvat, a rămas la fel, tastele hardware sunt blocate până cînd Tellme reușește să închidă conexiunea Bluetooth...

No comments:

Post a Comment